Bélrákszűrés

Az utóbbi 30 évben a végbél- és vastagbélrákos megbetegedések (kolorektális rák) száma három- négy- ötszörösére (!) emelkedett, s mindkét nemben a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált. Férfiaknál a tüdőrák, nőknél az emlőrák előzi meg.

A betegség a 40. életév alatt nagyon ritka, az esetek 80%-a az 50. év felett jelentkezik. Világszerte 950.000 új végbél- és vastagbélrákos beteget észlelnek évente, s ebből a szűrés és a tömegtájékoztatás hiánya miatt 500.000 ember hal meg. Magyarországon a statisztikák hasonlóan szomorúak: körülbelül évi 7600 az új páciensek száma, és ebből körülbelül 5000 fő meghal a betegségben.

Pedig a halálesetek döntő többsége megelőzhető lenne, mert a végbél- és vastagbélrák korai-, illetve megelőző állapotának felismerésére rendelkezésre állnak az eszközök. A daganatos megbetegedések közül az egyik legjobban és legeredményesebben szűrhető betegségről van szó.

Gyakori kérdések

 • Hogyan történik a vizsgálat?
  Egy darab ún. mintavételi csomagot bocsátunk pácienseink rendelkezésére, használati útmutatóval és a minta visszaküldésének módjára vonatkozó információkkal.
 • Mennyibe kerül a vizsgálat?
  A vizsgálat ára 7.000,- Ft
 • Hogyan értesülök az eredményről?
  Kizárólag pozitív (tehát kóros) eredmény esetén küldünk értesítést, e-mail-ben.
  Külön kérésre postán is megküldjük, 500,- Ft postaköltség ellenében.